marți, 11 august 2009

Sondaj Gallup: 9 la suta dintre votantii lui Basescu spun ca si-ar putea schimba favoritul

otrivit ultimului sondaj realizat de Gallup, Traian Basescu ar aduna 35% din voturi, Mircea Geoana si Crin Antonescu, cate 19%, Principele Radu Duda - 10%, Corneliu Vadim Tudor - 9%, iar Marko Bela - 3%. Procentul (de 10%) ce-l defineste, in acest moment, pe Principele Radu se face simtit si fata de Casa
Regala. Cu alte cuvinte, romanii, in proportie de 21%, adica ultimul nivel si cel mai de incredere al sondajului, considera ca reprezentantii Casei
Regale pot aduce un plus
la dezvoltarea si democratizarea Romaniei. De asemenea, 17% dintre romani, ceea ce inseamna pentru sondaj nivelul 5 (cel mai important ca incredere), sustin ca sunt interesati de candidatura Principelui.


VEZI AICI SONDAJ


Schimb de procente

Interesant este ca 9 % dintre electorii lui Basescu sustin ca este posibil sa-si schimbe optiunile, iar 5% din electoratul lui Geoana, 7% din cel al lui Antonescu si 4% din cel al Principelui Radu ar putea face aceeasi miscare daca favoritii lor nu indeplinesc conditiile necesare. De la Vadim Tudor si Marko Bela ar putea “fugi” cate un procent de la fiecare, daca nu sunt capabili sa faca fata concurentei politice.

Politicienii nu sunt de incredere

Pe de alta parte, 33% dintre subiecti apreciaza ca Traian Basescu este un lider hotarat, 15% sustin ca Mircea Geoana are calitati apreciabile de conducator, 13% sunt de parere ca Antonescu poate fi un lider hotarat, iar 5% sustin ca Principele Radu se plaseaza cu succes in aceasta categorie. Interesant este faptul ca 36% dintre romani sustin ca nici unul dintre acesti politicieni nu are valori comune cu ale lor. La capitolul onestitate, Basescu totalizeaza 22%, Mircea Geoana, 15%, Crin Antonescu, 14%, si Principele Radu, 9%. Dupa 20 de ani de la Revolutia romana, 34% dintre intervievati considera ca nici unul dintre principalii candidati la sefia statului nu pune interesele tarii inaintea propriilor interese politice. Un procentaj asemanator dintre subiectii barometrului de opinie, adica 37%, crede ca pretendentii la fotoliul de presedinte al statului nu au plan clar pentru rezolvarea problemelor tarii.

PD-L si PSD, la egalitate

Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Legislativul Romaniei, PD-L si PSD+PC ar aduna fiecare 31% , PNL 21%, PRM 6%, UDMR 5%, PNG 4%. De asemenea, potrivit barometrului de opinie, romanii sunt nemultumiti de activitatea premierului Emil Boc. Astfel, majoritatea celor intervievati, adica 52%, dezaproba modul in care isi exercita premierul Emil Boc atributiile. Nici presedintele Basescu nu se simte prea bine. Asa se face ca, potrivit barometrului de opinie, 50% dintre respondenti dezaproba modul in care seful statului isi exercita atributiile. Sondajul a fost realizat in perioada 5-9 mai si are o marja de eroare de +/-3%.

Niciun comentariu: