miercuri, 26 august 2009

Salarizarea unică: cel mai mult cresc lefurile în armată şi poliţie

Cea mai mică creştere medie salarială ce ar urma să aibă loc de la 1 ianuarie 2010 va fi de 5,3% şi se va aplica personalului din învăţământul universitar, prevede proiectul legii salarizării unitare a bugetarilor, discutat ieri în Guvern.

În jur de 150.000 de persoane din sistemul bugetar, care au salarii apropiate de valoarea minimă de 600 de lei, vor beneficia de majorări salariale de la începutul lui 2010, adică debutanţii, potrivit ultimei variante a legii de salarizare unitară a bugetarilor obţinute de Cotidianul. În topul creşterilor salariale medii din primul an de aplicare a legii bugetarilor se află militarii, care ar urma să primească o majorare medie salarială de 111%, urmaţi de poliţişti, care ar putea avea salariile mărite în medie cu 41%. O creştere medie similară va avea şi personalul contractual din administraţia publică, de 40%, în 2010, în timp ce funcţionarii publici vor beneficia de o majorare medie de 35% a salariilor actuale.

Documentul
mai arată că o majorare medie de 30% se va aplica pentru funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor.

Valori apropiate de 25%, respectiv 24% se vor aplica pentru personalul din învăţământul preuniversitar, respectiv cel din sănătate. Cea mai mică creştere salarială în 2010, de doar 5,3%, ar urma să revină personalului din învăţământul universitar. Însă „pentru magistraţi, personalul de probaţiune, personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex din sistemul judiciar, nivelurile salariale sunt reduse
, în medie, cu 20%, faţă de valorile actuale“, mai prevede proiectul de lege.

Astfel, magistraţii ar urma să piardă 23% din veniturile actuale, ceea ce ar însemna de fapt doar o îngheţare a lor până când vor ajunge la valorile din noua grilă bugetară, iar personalul auxiliar de specialitate, 10%. În schimb, personalul de probaţiune va beneficia de o creştere de 5%, iar personalul conex, de 23%.

Niciun comentariu: