miercuri, 26 august 2009

Alba-neagra pentru Elena Udrea la Ministerul Finanţelor

Ministerul Finanţelor a trimis la Parlament, la o distanţă de numai 48 de ore, două documente care se bat cap în cap. Ambele fac referire la legalitatea demersului ministerului condus de Elena Udrea
prin care a trecut fondurile cu publicitatea la „alte cheltuieli“.

17 august 2009 - Ministerul Finanţelor trimite la Parlament un document prin care spune că Ministerul Turismului (MT) nu poate trece banii pentru publicitate la alte capitole decât cele prevăzute de lege. 19 august 2009 - acelaşi Minister al Finanţelor trimite la Parlament un al doilea document, semnat de exact aceleaşi persoane, în care spune că demersul MT are bază legală.

Primul document confirma practic prima mare suspiciune a Comisiei „Udrea“ în ceea ce priveşte cheltuielile efectuate de MT pentru reclamă şi publicitate. După cum se ştie, de la audierile de săptămâna trecută, deputaţii au descoperit că în bugetul pe 2009 al MT, la alineatul „reclamă şi publicitate“, nu este prevăzută nici o sumă de bani.

Directoarea economică a ministerului, Alina Dincă, a precizat la audierea de joia trecută că pentru acţiunile de publicitate şi promovare au fost utilizate sume de la alineatul „alte cheltuieli cu bunuri
şi servicii“. În comisie, deputaţii au ajuns la concluzia preliminară că, neexistând nici o sumă de bani trecută la alineatul „reclamă şi publicitate“, tot ce a cheltuit ministerul în scop de promovare, publicitate şi reclamă nu a avut bază legală.

În primul document trimis de Ministerul Finanţelor se menţionează explicit că „la alineatul «alte cheltuieli cu bunuri şi servicii» (...) se includ alte cheltuieli autorizate prin dispoziţiile legale în vigoare şi care nu se încadrează la celelalte articole şi alineate existente“. Cu alte cuvinte, din acest pasaj reiese că MT nu avea voie să utilizeze pentru publicitate şi promovare sume de bani de la acest alineat, din moment ce în schema de buget exista un alineat special pentru aceste cheltuieli. Deputatul PSD Vasile Bleotu a făcut următoarele câteva precizări pentru Cotidianul: „Acest document reprezintă o recunoaştere oficială, venită din partea Ministerului Finanţelor, că prin lege e interzis să utilizezi bani de la un alt alineat, dacă există unul special pentru respectivele cheltuieli. Eu nu pot să o acuz pe doamna ministru Elena Udrea direct de ceva, este posibil ca un angajat al ministerului să fi comis această gravă eroare şi de aici să se ajungă la cheltuieli fără bază legală pentru publicitate şi reclamă“.

Cel de-al doilea document al Ministerului Finanţelor, după ce aminteşte că a fost „interpretat eronat“ primul document, spune că „prinderea în bugetul Ministerului Turismului a cheltuielilor aferente Programului anual de dezvoltare a produselor turistice şi Programul anual de marketing
şi promovare are bază legală“. „Acest document nu contrazice total primul document, ci este doar o îndulcire a tonului. Practic, acest al doilea document nu modifică clasificarea pe aliniate din buget“, ne-a mai precizat Vasile Bleotu. La rândul lui, Ludovic Orban crede că acest al doilea document este rezultatul presiunii făcute de ministrul Finanţelor asupra semnatarelor primului document. Deputaţii din comisie au descoperit însă la acest al doilea document o „gravă eroare“. „Se justifică aprobarea celor două programe ale Ministerului Turismului, prin Hotărârea Guvernului nr. 314/2009. Or, această hotărâre a apărut în luna martie, în timp ce legea bugetului de stat, în luna februarie. Deci nu poate fi invocată respectiva hotărâre, fiind ulterioară“, ne-a precizat deputata Aura Vasile.

În legătură cu acest al doilea document s-a mai înregistrat un eveniment - în premieră pentru Parlamentul României. Documentul a fost adus de un comisionar. La câteva minute după ce a fost înregistrat la registratura Camerei, comisionarul a revenit şi l-a cerut înapoi, sub pretextul că revine în 10 minute cu o serie de completări. Angajatele serviciului i l-au dat înapoi, deşi, fiind înregistrat, nu mai aparţinea emitentului. După o oră şi jumătate, comisionarul a revenit şi a adus înapoi documentul despre care nu se poate decât presupune că este acelaşi.

Elena Udrea vrea altă Comisie
Ministrul Turismului a transmis, în scris, la Biroul Permanent al Camerei şi la Comisia de Anchetă motivele pentru care a decis să nu se mai prezinte nici ea, şi nici un angajat al Ministerului Turismului în faţa Comisiei. „Deşi ştiu că o asemenea Comisie are un obiectiv politic bine determinat, constând în discreditarea PDL în perspectiva alegerilor prezidenţiale din acest an, mă voi prezenta în faţa Comisiei doar în momentul în care aceasta va avea o altă componenţă, respectiv atunci când din Comisie nu vor mai face parte parlamentarii care au participat la discuţia (înregistrată ilegal - n.a.) prezentată publicului larg de către mass-media“, scrie Udrea în adresa remisă Camerei. Deputaţii din Comisie au refuzat să comenteze solicitarea Elenei Udrea. „Faptul că ne ocupăm prea mult timp cu declaraţiile politice ale doamnei Udrea chiar nu cred că este misiunea noastră“, a afirmat deputata Aura Vasile. Preşedintele Comisiei, Ludovic Orban, a fost extrem de laconic: „Nu intru în polemici politice“.

Niciun comentariu: