marți, 11 august 2009

Marian Lupu aruncat în gura lupului

La nici o oră de la alegerea în funcţia de preşedinte al noului parlament, V. Voronin, încă preşedinte în exerciţiu al R. Moldova, l-a aruncat din mers într-o baie de gheaţă pe deputatul Marian Lupu, ex-preşedinte al Parlamentului şi unul din posibilii succesori ai lui Voronin la funcţia de şef al statului.

Pe finalul şedinţei, Voronin şi partidul comuniştilor au fost atacaţi dur
de opoziţie (PL, PLDM şi AMN) prin 3 discursuri consecutive şi foarte tăioase la adersa guvernării pentru fraudarea criminală a alegerilor, uzurparea puterii în stat şi declanşarea represaliilor, morale şi fizice, în adresa opoziţiei, statelor-vecine şi patrticipanţilor la acţiunile anti-comuniste din 7 aprilie.

Mesajele opoziţiei au fost prea «în ţintă», iar în sală era prea multă presă şi invitaţi din partea instituţiilor diplomatice străine, ca Voronin să lase acuzaţiile fără replică. Numai că replica lipsea. Constrâns de situaţie, consultându-şi în grabă noul prim vice-preşedinte Vl. Ţurcan, Voronin l-a anunţat la cuvânt din partea fracţiunii PCRM pe Marian Lupu (deşi preşedinte al fracţiunii a fost votată de comunişti Maria Postoico). Luat prin surprindere, Lupu s-a pierdut cu firea, gesticulând şi explicând din sală că nu s-a înscris la cuvânt şi că nu are nimic de spus. «Dar mie mi s-a spus că aveţi un discurs?» a insistat Voronin, cătând cu ochii spre Ţurcan. M. Lupu s-a văzut nevoit să meargă direct la masa
lui Voronin, explicând că ar fi o confuzie la mijloc şi că declaraţia din partea PCRM i-ar reveni doamnei…(a evitat să anunţe cine anume, după ce de la protocol i s-a spus că nu există nici un anunţ la cuvânt din partea comuniştilor). Pus în situaţia de a alege între replică şi refuzul de a vorbi din partea PCRM, Lupu a dat din mâini şi a trecut la microfon. Nu a spus mare lucru. Dar a salvat o situiaţie destul de penibilă. În primul rând, pentru el.

Nu ştim dacă acest lucru a fost organizat în mod intenţionat, dar «surpriza» pe care i-a făcut-o V Voronin lui M. Lupu seamînă mai mult a «podleancă». Pe coridoarele Parlamentului a şi circulat deja numele lui V. Ţurcan, prim vice-preşedintele nou ales al Parlaemntului, care mai multe luni la rând s-a vehiculat
ca principal candidat la funcţia de preşedinte al R. Moldova. Ales azi în funcţia în care este, Ţurcan (vorbesc gurele rele) a căutat să-i strice borşul şi lui M. Lupu, care, potrivit unor surse din anturajul preşedintelui, i-a fost principal concurent şi mai rămâne unul din principalii, dar oricum respins de opoziţie, pretendenţi la funcţia de viitor şef al statului.

Niciun comentariu: